ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Екстремно високе температуре све до викенда

На подручју цијеле Републике Српске и ФБиХ осим Ливна, јутрос је на снази наранџасти метеоаларм због екстремно високе температуре.

Максимална температура на подручју Приједора, Бањалуке, Вишеграда, Фоче и Требиња биће виша од 35 степени Целзијусових.

На подручју Бихаћа и Сарајева максималана температура биће око 36 степени Целзијусових, на подручју Тузле 37, а Мостара око 38 степени Целзијусових.

Наранџасто упозорење значи да је вријеме опасно и да су прогнозиране опасне временске појаве, које су таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Метеоролози кажу да је ово само почетак тропског таласа, јер се у наредним данима очекују температуре до 40 степени Целзијусових. Током ноћи на сјеверу и југу температура се неће спустити испод 20 степени.

Тропски дани и ноћи трајаће до петка, 25. јуна, када је могуће освјежење у виду краткотрајних пљускова током дана.

За викенд ће бити и даље топло са дневном температуром пар степени нижом у односу на средину седмице. У већини предјела ће бити од 25 до 30, на југу и локално сјеверу до 32-33 степена Целзијусова.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске апелује да грађани у наступајућем периоду најављених врућина што мање времена проводе на отвореном, колико год је могуће, посебно у најтоплијем дијелу дана од десет до 17 часова.

Због тога што би најављене врућине могле да утичу на већину популације, препоручује се боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање већих физичких напора, чешће туширање млаком водом и равномјерно узимање што више течности.

Ове препоруке посебно се односе на труднице и особе са хроничним обољењима, а код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем, а у случају појаве тежих обавезно се треба јавити љекару.

Приликом изласка на отворено препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је могуће, узимање веће количине течности, уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле и лагане одјеће од природних материјала, те капа или шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Дјеца

Министарство здравља и социјалне заштите посебно апелује да родитељи у овом периоду заштите дјецу током боравка напољу, односно да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре, а посебно да обрате пажњу на опасност од остављања дјеце у паркираним возилима, чак и на кратко.

Related posts

ПРОМОВИСАНЕ „УКОРИЧЕНЕ ГОДИНЕ“ НЕНАДА СИМИЋА

admin

Подршка спорту од око пола милиона КМ

admin

Стипендију прижељкује 96 ученика и студената

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još