Друштво

Iskazna podrška
djeci sa poteškoćama

Mališani iz vrtića „Trol“ uz podršku učenika osnovnih i srednjih škola prigodnim programom obilježili su danas 2. april, Svjetski dan svjesnosti o autizmu, poslavši poruku da u društvu treba da bude mjesta za sve različitosti.
Najmlađi i školarci sportskim takmičenjima, plesom uz posebnu koreografiju i muzikcu, podržali su svu djecu sa smetnjama u razvoju.
Direktorica „Trol“ Gordana Simić kazala je da ova predškolska ustanova velike napore ulaže u inkluziju i to onako kako je to pripisao pravilnik donesen u okviru Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.
– U našem vrtiću imamo 13 djece sa određenim smetnjama, ne samo autističnog spektra, i nastojima da svima njima i njihovim roditeljima pružimo svu moguću podršku. Danas smo na ovaj način nastojali da zajedno sa osnovnim i srednjim školama, Domom zdravlja, Centrom za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“, Centrom za socijalni rad i drugim ustanovama pošaljemo poruku iz našeg grada o važnosti podrške djeci sa poteškoćama – istakla je Simićeva dodavši da u vrtiću „Trol“ djeluje Centar za rani rast i razvoj u kojem sa djecom rade stručna lica.
– U ovom centru pružamo podršku djeci koja borave u vrtiću i njihovim roditeljima, ali i svoj drugoj djeci koja nam se obrate – rekla je Simićeva istakavpi da će, kada vrtić bude proširen, imati i resursnu sobu sa svom potrebnom opremom.
Defektolog Tijana Bojanić ističe da je veoma važno da roditelji kod djece na vrijeme uoče promjene.
– Mnogo je pogrešnih uvjerenja i predrasuda o autizmu, a važno je da znamo da je to stanje koje traje cijeli život i da to nije bolest koja se može liječiti. U ranoj dobi to je izostanak kontakta očima ili ako ne upotrebljava predmete na pravi način. Možda najveća karakteristika je kašnjenje u govorno – jezičkom razvoju i slično – objasnila je Bojanićeva.
Programu u vrtiću prisustvovali su i narodni poslanici Igor Žunić i Denis Pijetlović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić, odbornici u gradskoj skupštini, direktori škola, roditelji i drugi gosti.

Related posts

БЕНД РОЂЕН ПОД ОКРИЉЕМ ШКОЛЕ

admin

Кроз бојанку упознају Дервенту

admin

Акција за помоћ породици
Тривић ујединила хуманисте

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još