Новости

Обиљежавање Дана Осињске
лаке пјешадијске бригаде сутра

Обиљежавање Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде, те одавање поште њеним страдалим припадницима биће уприличено сутра испред спомен – обиљежја у Осињи.

Парастос онима који су своје животе положили на бранику отаџбине планиран је од 10.30 часова, док ће од 10.45 присутни положити вијенце. Програмом је планирано и обраћање званичника.

Осињска лака пјешадијска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде, у чијем саставу су на почетку били борци из Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића. Мјештани ових села на почетку су осигуравали и позадинско обезбјеђење, а бригада је, неколико мјесеци касније по формацији имала два батаљона са позадинским јединицама.

Борци ове бригаде су до 12. јуна 1992. године бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине, а онда су кренули у офанзивне акције.

Заједно са осталим јединицама, уз 27. моторизовану бригаду, Осињска бригада има важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествовала ке и у ослобађању Брода.

Бригада је изгубила 104 борца, више од 600 је рањено, а одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Related posts

Слобода завјет који треба брижно чувати

admin

Ватрогасна јединица прославила крсну славу

admin

ЗАРАЖЕНО 12 ОСОБА ИЗ ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još