Друштво

Дервентски вашар могао би да се нађе и под заштитом УНЕСКА

Дервентски вашар заузима посебно мјесто у традицији дервентског краја, те је као манифестација са традицијом дугом 170 година, постао дио листе нематеријалне културне баштине Републике Српске, а идући корак је кандидатура за УНЕСКО чиме би ова манифестација постала препознатљива широм свијета.

Начелник општине Милорад Симић није крио задовољство што се једна од најпознатијих и најдуговјечнијих манифестација у Дервенти нашла на листи културне баштине Српске.

– То што је Дервентски вашар ушао на листу нематеријалне културне баштине донедавно је била мисаона именица, али због оваквог расплета, желим да будем оптимиста и да вјерујем и да ће се наћи и на УНЕСКО-овој листи и да ће тако читав свијет чути за Дервенту и за традицију дугу 170 година – казао је Симић за Радио – телевизију Републике Српске.

Он је додао да је вашар за Дервенћане одувијек био посебан догађај, а вашарски дани, празник у граду на Укрини.

– О значају вашара међу Дервенћанима довољно је рећи да су се некада позајмљивали опанци како би се отишло на вашар. Традиција његовог одражавања преживјела упркос тешким и злим временима и иако је неколико пута забрањиван и преживио је три рата, наши преци су његовали ову традицију и велико им хвала на томе – додао је Симић подсјетивши да се вашар одржава поводом Велике Госпојине, која је и слава општине.

Иницијативу за уврштавање вашара на листу нематеријалног блага покренула је Народна библиотека „Бранко Радичевић“ на челу са директорицом Мирјаном Плиснић која је изнијела и даље планове.

– Пут до доласка на листу нематеријалне баштине водили смо у сарадњи са Музејом РС, односно вишим кустостом Данијелом Ђукановић. У наредном периоду, наставићемо да радимо у том правцу и планирамо да у складу са материјалним могућностима обавимо и етнолошка испитивања дервентског краја, јер тренутно располажемо са веома мало података. Надам се да ћемо уз њихову стручну помоћ истражити и документовати већину онога по чему је Дервента специфична и шта бисмо могли истаћи како би заштитили културну баштину дервентског краја – казала је Плиснићева додавши да су планови да се настави са радом у етно – музиколошком смјеру којим дервентски крај обилује.

Идући корак је, истакла је и Плиснићева, припремање кандидатуре за листу УНЕСКО што би за Дервенту и вашар значило излазак на свјетску сцену.

– Велика је част кад се један елеменат нађе на овој листи, јер као такав бива познат широм свијета, а овај дио идентитета нашег народа постао би елемент свјетске културне баштине, и самим тим, привлачнији за туристе – објаснила је Плиснићева.

Како је настао вашар?

Турски султан Абдул Хамид II је 1851. године потписао ферман којим се дозвољава православним вјерницима обнова и изградња православне цркве, а њено освештање било је пропраћено народним весељем које се везује за Велику Госпојину. То весеље било је уприличено у црквеном дворишту, да би се за вријеме Аустроугарске владавине премјестило на простор данашњег сајмишта гдје се одржава и дан данас. Раније је вашар имао првенствено привредни значај, јер је био стјециште продаваца и купаца стоке, те окупљања занатлија, а данас има и забавни карактер, јер је проширен играма на срећу, луна парковима и другим елементима.

Related posts

У СШЦ „Михајло Пупин“ опремљен кабинет за вјеронауку

admin

Звање које држи корак
са модерним технологијама

Derventski List

Неколико дијелова
града сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još