ИЗДВОЈЕНОНовости

Именован нови
директор Дома здравља

Скупштина града донијела је данас рјешење о именовању прим. др Биљане Ненадић за директора Дома здравља Дервента, док је досадашњи директор Центра за социјални рад Маја Поповић именована за вршиоца дужности директора ове установе до окончања процедуре за избор руководиоца.

Прва овогодишња сједница окончана је без већих дискусија, те прилично брзо, а поменута кадровска питања обиљежила су засједање.

Именовању новог директора Дома здравља на период од четири године, послије проведеног конкурса, претходило је разрјешење прим. др Мирка Шарана са ове функције због истека мандата, а одборници опозиције спочитавали су предсједнику Скупштине, али и владајућим странкама што се на именовање у овој јавној установи чекало до сада.

Предсједник скупштинске Комисије за избор и именовање Славко Томаш нагласио је да су се стекли услови за разрјешење досадашњег и именовање новог руководиоца Дома здравља.

– Скупштина је прво донијела одлуку о разрјешењу др Шарана са мјеста директора Дома здравља Дервента, ради истека мандата, и ту не разумијем фрустрацију опозиције. Све је ишло својим током, на расписани конкурс био је пријављен један кандидат и сходно томе конкурсна комисија завршила је свој посао и Скупштина је донијела рјешење о именовању прим. др Биљане Ненадић за директора дервентске здравствене установе – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић нагласио је да ова странка неће гласати ни за предложено разрјешење, нити за именовање новог директора због, како је рекао, двоструких аршина који се примјењују на јавне установе.

Разрјешењу Маје Поповић са функције директора Центра за социјални рад због истека мандата и њеном именовању за вршиоца дужности директора на период од два мјесеца, претходило је повлачење са дневног реда предложеног именовања Поповићеве на функцију директора и то на захтјев Комисије за избор и именовање. Како је предсједник комисије Славко Томаш образложио, из Министарства здравља и социјалне заштите РС уочи засједања стигла је препорука у вези с тим.

– Као предсједник Комисије за избор и именовање морао сам да упутим друге одборнике да је јуче на нашу адресу стигла препорука Министарства здравља и социјалне заштите РС да се прво ураде мјерила и критеријуми за избор директора, што треба да испоштујемо, али како установа не би остала без директора, на овом засједању смо усвојили приједлог рјешења о именовању вршиоца дужности на то мјесто, а на наредној сједници ћемо донијети мјере које министарство тражи, те поново расписати конкурс по основу тога – објаснио је Томаш.

Катанић је казао да има примједбе на усвајање ових одлука.

– Знамо да је конкурсна процедура за избор директора Центра за социјални рад прошла и да је она коштала град око 2.000 КМ, али ако је то слово закона, поздрављамо. Свакако, с друге стране, имамо и један парадокс да исти људи доносе одлуку о разрјешењу директора Дома здравља којем је прије три године истекао мандат. Којих правних норми се исти људи који доносе одлуке држе у једном и у другом случају – упитао је Катанић.

Осим поменутих кадровских рјешења, Скупштина града усвојила је и План коришћења средстава остварених од концесионе накнаде за 2023. годину, а како је појаснио начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић износ од 233.000 КМ биће придружен средствима из капиталног буџета и уложен у пројекте. Усвојена је и одлука о коришћењу средстава наплаћених од накнада по основу промјене намјене пољопривредног земљишта у непољопривредено у износу од 140.000 КМ.

Одборници су усвојили и Извјештај о реализацији расподјеле подстицаја за развој пољопривреде и села у 2023. години, а начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић образложио је да је лани за ове намјене било предвиђено 485.000, од чега је пласнирано 470.636 марака.

– Осим тога за исте намјене Влада Републике Српске издвојила је више од три милиона марака. Ове године град Дервента је у буџету предвидио 490.000 КМ за подстицај развоју пољопривреде и села, а на некој од наредних сједница предстоји усвајање плана расподјеле, након тога поново радимо правилник. Потом ћемо именовати комисију и расподијелити подстицаје пољопривредницима – рекао је Пашалић.

На захтјев предлагача, Одјељења за стамбено – комуналне послове, са дневног реда скинута је допуна Одлуке о коришћењу и наплати паркинга на подручју града, због дораде, а усвојене су одлуке о продаји служебних возила у власништву града, те висини накнаде за трошкове уређења градског грађевинског земљишта и о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора у протеклој години.

Предсједници Савјета мјесних заједница, на основу данас усвојене одлуке, имаће мјесечну накнаду у бруто износу од 100 марака, односно 60 КМ нето, а начелник Одјељења за општу управу Горан Вукмирица појаснио је да се ради о повећању накнаде која је до сада износила 60 КМ бруто.

Усвојене су и информације о  упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2023/2024. години у основним школама „Никола Тесла“, „19. април“, „Ђорђо Панзаловић“ и „Тодор Докић“, као и у обје средње школе уз осврт на план уписа ученика у прве разреде средњих школа у школској 2024/2025. години.

Денис Зеленика разријешен је функције члана Градске изборне комисије, а донесене су и одлуке о утврђивању тржишне вриједности градског грађевинског земљишта за приватна лица, као и одлука о замјени некретнина између града и приватног лица.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић оцијенио је да је засједање протекло у складу са очекивањима.

– Дневни ред је углавном био у складу са програмом рада у 2024. години, тако да су одборници разматрали извјештаје о упису ученика, као и заступљеност наставног кадра у основним и средњим школама. То су одлуке које се доносе, сада већ уобичајено, почетком године, а сједницу су обиљежила и кадровска питања у јавним установама – рекао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш додао је да је важно истаћи да је парламент донио план кориштења средстава остварених од концесионе накнаде.

– Познато је да се 70 одсто тих средстава враћа локалним заједницама тако да ће Дервента на располагању имати 233.000 КМ по том основу, а донијели смо и одлуку о кориштењу средстава остварених од накнада за промјену намјене пољопривредног у непољопривредно земљиште у износу од 144.000 КМ која ће се користити за заштиту обрадивог земљишта и одводних канала – рекао је Томаш.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић оцијенио је да је акценат засједања био на кадровским питањима, додавши да је овај клуб имао спреман амандман на Одлуку о коришћењу и наплати паркирања моторних возила на подручју града, а која је повучена са дневног реда.

Related posts

ПРИЗНАЊИМА ОКИЋЕНИ СПОРТСКИ УСПЈЕСИ

admin

АСФАЛТИРАН ПУТ У МАЛОЈ СОЧАНИЦИ

admin

Град обасјали осмијеси и граја најмлађих

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još