Eкономија

ПРЕДУЗЕЋА ЗБОГ КОРОНЕ СТРЕПЕ ОД КОЛАПСА

Камиони предузећа из Републике Српске који превозе робу у Италију и обрнуто заустављени су јуче у Хрватској, а ако те мјере, које до сада није предузела ниједна друга земља у Европи, остану на снази, домаћи превозници и фирме доживјеће колапс, због чега је Привредна комора РС затражила од надлежних да хитно предузму кораке како би се проток робе нормално наставио.

Проблеме у вези са транспортом робе изазвало је ширење вируса корона у Италији.

– Камиони који превозе робу из Италије су без проблема изашли из те државе и прошли кроз Словенију, али су заустављени у Хрватској. С друге стране, камионима који су кренули из БиХ у Италију није омогућено да уђу у Хрватску – појаснио је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Додао је да је Привредна комора јуче упутила иницијативу премијеру Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјета министара БиХ Зорану Тегелтији да хитно ступе у контакт са надлежним институцијама у Хрватској, која је забранила улазак на њену територију особама које су у претходних 14 дана боравиле у Италији, међу којима су и возачи.

– Потребно је дефинисати начин и услове под којима би, уз строге здравствене контроле, био омогућен превоз робе из Италије у Српску и обрнуто. Напомињемо да овакву врсту забране до сада није увела ниједна друга земља у Европи – рекао је Благојевић, подсјетивши да је Италија други најважнији спољнотрговински партнер Српске, те да ова мјера Хрватске угрожава пословање привреде РС и ствара додатне трошкове.

У домаћим предузећима чије се пословање ослања на Италију кажу да би због овог потеза Хрватске могли доћи у ситуацију да угасе погоне.

– Искључиво радимо са Италијом. Сва сировина долази нам из те земље, а комплетан асортиман производа из области ауто-индустрије које израђујемо шаљемо тамо. Два камиона са робом чекају на граници БиХ и Хрватске, која им не дозвољава улазак. Ако се ова ситуација настави, за нас то значи потпуни колапс – рекао је за “Глас Српске” директор предузећа “SCAI-ADAPTER” из Брода Александар Продановић. Додао је да су прије ове ситуације у Италију седмично слали око седам камиона са робом, док им је из те земље стизало чак дупло више шлепера са сировином. О даљим корацима и евентуалном привременом затварању предузећа које запошљавања 180 радника Продановић каже да ће накнадно одлучити.

Да ће ово бити велики ударац за привреду Српске потврђује и власник и директор дервентске фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић.

– Имамо солидну залиху репроматеријала, али тај потез Хрватске изазваће свима проблеме. То није добро и такви потези могу нас довести у ситуацију да не радимо неко вријеме – истакао је Пазуревић.

Посљедице ширења вируса корона не трпи само привреда, већ и сви остали сектори, а због смањења броја путника Министарство саобраћаја и веза РС обавијестило је превознике јавног превоза да до 30. марта могу редуковати поласке на аутобуским линијама до половине броја регистрованих полазака.

– Превозници који превозе лица на основу регистрованих републичких и подручних редова вожње, с циљем обезбјеђења заштите корисника услуга јавног превоза и транспарентности у овом процесу, треба да у року од пет дана Привредној комори доставе прецизан план смањења броја полазака – навели су у  ресорном министарству.

Иницијатива за редукцију броја линија потекла је од Привредне коморе РС, с обзиром на то да је дошло до смањења броја путника јер су школе и факултети, према одлуци Владе РС, затворени до 30. марта.

Одгођено плаћање

Привредна комора РС предложила је Влади Српске и Савјету министара БиХ да формирају кризне штабове који би пратили утицај вируса корона на домаћу привреду, информисали јавност, те спроводили мјере с циљем ублажавања посљедица, а привреди омогућили функционисање уз примјену максималних мјера заштите.

– Неопходно је и доношење мјера којима би предузећима из Српске, која трпе штету због ширења вируса корона, било омогућено одгађање плаћања обавеза према држави, али и кредита према пословним банкама, као и друге мјере – истакли су у Привредној комори.

http://www.glassrpske.com

Related posts

ДЕРВЕНТА МАМАЦ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

admin

За 11 фирми 673.000 КМ подстицаја

admin

Дервента међу првим у Српској у пројекту гасификације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još