ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска
је симбол слободе

Република Српска, рођена 9. јануара 1992. године, настала је вољом српског народа, прије почетка ратних сукоба у БиХ и то је историјска чињеница.
Истакнуто је то данас приликом обиљежавања Дана Републике Српске у Дервенти поводом којег је одата почаст погинулим борцима Војске РС који су у темеље Републике Српске уткали своје животе, те пријемом у Центру за културу за представнике јавног живота.
Градоначелник Милорад Симић казао је да Дервента достојанствено обиљежава рођендан Републике Српске.
-Било је тешко 1992. године и свих наредних, поготово у ратном времену које је однијело више од 23.000 српских глава, углавном младих, од чега у Дервенти 608. Ратно разарање је било невиђено, али ево корак по корак, са пуно љубави, без да икоме направимо штету довели смо Дервенту у неку раван градова Републике Српске – казао је Симић нагласивши да се у Дервенти његују толеранција и суживот.

– У том смислу можемо служити као примјер у БиХ. Волио бих да је тако у свим градовима и општинама – казао је Симић честитајући Дан Републике.
Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је Република Српска настала као израз воље српског народа са ове стране Дрине, без ината и љутње, жеље и претензије да се неко други потчини.
-Дан Републике, 9. јануар је симбол слободе, јединства, наше шансе за опстанак на овим просторима. Ово што ми славимо, и сваки пут када славимо, а тако и треба да буде, помињемо оне који су подарили своје животе за нашу слободу. Не смије проћи ни један наш празник, славље или окупљање да се тих људи не сјетимо – казао је Вујичић.
Генерал Војске Републике Српске Љубомир Обрадовић казао је да је данас радостан дан за српски народ
-На данашњи дан су политички представници српског народа у БиХ донијели резолуцију да би заштитили сопствени народ о формирању српске републике БиХ. Слиједом те одлуке донесен је и Устав, закон о војсци, одбрани и сви пратећи документи. Ми из војске и припадници МУП-а током рата смо Републику одбранили, а изгледа да је и у миру морамо бранити – казао је Обрадовић.

Пислије парастоса сјенима страдалих испред централног спомен – обиљежја поклонили су се градоначелник Милорад Симић, делегације Скупштине града, Градске борачке организације, Удружења ветерани РС и старјешине ВРС, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, делегација Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба ВРС, СУБНОР-а, Полицијске станице, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, УС, ПДП, ДНС, НДП и Народноф фронта.

Related posts

Сјећање на страдале не смије да изблиједи

admin

Празник обасјан вјером и љубављу

admin

ЋАНА, ВАТРОМЕТ И КУВАНО ВИНО НА ТРГУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još