Eкономија

„Унис“ пали машине

Предузеће „Унис стил“, које је основала компанија „Фрукта трејд“, од 1. новембра покреће производњу цијеви у погонима некадашњег „Униса“.

Најавио је то Душан Рељић чији је „Фрукта трејд“ у фебруару купио имовину „Униса“ у стечају за 12,19 милиона марака.

Према Рељићевим ријечима, у току је набавка репроматријала потребног за производњу од новембра до фебруара  2024. године.

– Трака је на броду и креће се према луци Плоче. Машине смо већ провјерили, и по свему судећи 1. новембра покрећемо производњу – рекао је власник дервентске фабрике додајући да доста новца, али и времена уложено у припрему погона.

– Када смо ушли у „Унис“ све је било девастирано. Ништа од опреме није било конзервирано, хале су прокишњавале и све је то допринијело лошем стању машина и просторија. Најмање два милиона марака смо уложили у ремонт и додатне машине и опрему, а у санацију једног дијела крова и инсталација око 500.000 КМ. До сада нам нико није помогао и све што смо уложили наша су средства или средства из кредита – додао је он истичући да га све то није поколебало да испуни зацртани циљ и поново покрене производњу цијеви.

– За почетак планирамо да производимо око 2.000 тона цијеви мјесечно, да би са двије смјене достигли око 4.000 тона. Морамо имати репроматеријала за најмање три мјесеца – рекао је Рељић који упоредо са припремом за почетак производње настоји да обезбиједи и тржиште.

– БиХ је мало тржиште, а да би извозили морамо испоштовати многе услове. То је процес дуг годину од покретања производње – додао је он.

С обзиром да још увијек није завршена ликвидација преостале имовине „Униса“, нова компанија у власништву „Фрукте“ за сада ће носити назив „Унис стил“. Послије завршетка ликвидације стећи ће се услови за враћање старог назива фабрике.

Радници

Осим оживљавања „Униса“, Душан Рељић истиче да жели да подстакне и ново запошљавање.

– У припреми за производњу ангажовано је двадесетак радника, а потребно нам је око 60 запослених. Настојаћу да се радници остваре у овој фабрици, да не буду засполеници другог реда. И даље примамо оне који имају искуства у оовм послу, а врата „Униса“ биће отворена и за све друге који желе да раде – рекао је Рељић.

Related posts

Рибарству потребна већа подршка

admin

Први излагачи већ
резервисали мјеста

Derventski List

Представљени планови „Амике“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još