Друштво

Срећа је радити и
зарадити код куће

Наташа Павичић са само 23 године носилац је пољопривредног газдинства у Куљеновцима, а срећа је, како каже, то што може да ради и заради код своје куће и да истовремено буде са својом породицом.

Павичићева је мајка двије дјевојчице, од четири и двије године, а пластеничком производњом поврћа почела је да се бави прије три године. За поврће које ова вриједна млада жена произведе већ се прочуло, па добар дио прода на кућном прагу, али и на пијаци. За пласетеничку производњу одлучила се случајно, угледавши оглас на интернету.

– Налетјела сам на оглас „Агропосавина Фарма“ за пројекат подршке у набавци пластеника и пријавила сам се. Набавила сам један пласетник и тако је све почело. Прошла сам обуку, информисала се путем интернета, слушала савјете старијих и некако се снашла – испричала је Павичићева која поврће узгаја у пластеницима на 600 квадратних метара површине.

– Производимо парадајз, паприку, краставац, зелену салату, шпинат, блитву, лук, грашак и још много тога. На почетку је било тешко, наравно, али с временом сам ушла у посао и постало је лакше. Највише посла је у прољеће. Потребно је припремити земљиште, па садити, али уз помоћ мужа, свекра и свекрве, стижем све – каже ова Дервенћанка која планира и даље повећање производње.

– Првих пар година док се не врати уложено нема зараде, али након тога има. Прошла година је била веома добра, а надам се да ће и ова бити још боља. Нисам покушавала нигдје радити. Срећнија сам код своје куће, то што радим за себе, дјеца су и остали су поред мене сваки дан. Остане ми већа зарада седмично, него што неке жене добију мјесечно радећи у другим фирмама. Мора се радити и стално бити присутан у пластенику, али добро је – признаје ова млада пољопривредница додајући да је захвална и на подршци од Градске управе у виду подстицаја за производњу, што у многоме олакшава младима који су почетници у бављењу пољопривредом.

За продају својих производа не брине.

– Има доста муштерија, препознају да је домаће и враћају нам се – каже Павичићева која будућност своје породице види на селу.

Подстицај из буџета града лани је користило тридесетак пољопривредника млађих од 40 година, а њима је град обезбиједио и додатну подршку од 20 одсто.

Потешкоће

Наташа Павичић признаје да јој је често, као младој мајци, било тешко да постигне све, и бригу о дјеци и о пластенику.

– Кћеркице док су биле још мање нису жељеле да буду у пластенику, али сада су навикле, играју се док ми радимо или хоће да нам помажу. Биће код нас још будућих пољопривредника – додаје она.

Related posts

Пакети помоћи за 13 породица

admin

Корисни савјети о љековитом
биљу и плодовима

Derventski List

СВА МЕХАНИЗАЦИЈА И ДАЉЕ НА ТЕРЕНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još