ИЗДВОЈЕНОНовости

Вијек и по службовања у љубави и милосрђу

Дјеловање Сестара милосрдница у Дервенти у служби љубави и милосрђа дуго вијек и по обиљежено је данас низом свечаности.

У дому Хрватског културног друштва „Напредак“ поводом овог јубилеја одржана је академија на којој се представио збор сестара милосрдница, те хор пензионера, као и појединци са пригодним рецитацијама и пјесмама, а приказан је и кратки документарни филм о раду сестара у Дервенти.

Свечаној академији претходила је захвална миса у цркви Светог Јураја, а отворена и изложба фотографија и докумената забиљежених током 150 година рада сестара у граду на Укрини, гдје данас дјелују три сестре.

– За данашњу пригоду и свечаност, ми Сестре милосрднице из самостана Свете Лујзе у Дервенти припремале смо се првенствено на духовни начин и то тако да свакога дана измолимо литаније Духу Светом или Светој Лујзи, да нам досадашње дјеловање дуго 150 година буде благословено и да нам да снаге да и даље чинимо и носимо милосрдну љубав свима потребнима – рекла је сестра Аугустина.

На свечаној академији присутне су поздравили и дервентски жупник Марко Слишковић, те поглаварица Сестара милосрдница босанско -херцеговачких Марија Винка Биљешко.

– Дервента је посебно мјесто, а то се види по томе што је народ заједно и кроз рецитале који су снажан изричај узајамне љубави, снажног поштовања према свему што су генерације наших сестара, онако како смо ми научиле, уткале у овај народ, несебично давале и радиле кроз свој позив. Има и нешто што се добива назад, а то је узајамно давање и ради тога сам особно испуњена, сретна и захвална за овај догађај и желим најприје цијелом граду Дервенти да се ова доброта, племенитост и заједништво разлију овим градом – рекла је Биљешко.

Свечаној академији присуствовао је и хрватски конзул Зоран Пиличић, досадашњи потпредсједник РС Јосип Јерковић, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, као и градоначелник Дервенте Милорад Симић, одборник ХДЗ-а БиХ у Скупштини града Маријан Кљајић, те други представници јавног живота Дервенте.

 

Related posts

О ОПШТИНСКИМ ПРИЗНАЊИМА 14. АВГУСТА

admin

Црква, вјерници и школе прослављају Светог Саву

admin

БАДЊЕ ВЕЧЕ УЗ МОЛИТВУ И ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još