ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавска награда
слави племенити позив

Директорици предшколске установе „Трол“ Гордани Симић вечерас је уручена Светосавска награда на свечаности „Наши учитељи“ коју је у Дјечијем позоришту Републике Српске организовало Министарство просвјете и културе у част 40 истакнутих просвјетних радника, васпитача, стручних сарадника и библиотекара који су заслужили признања залагањем у свом племенитом позиву.

Свечаност је организована под покровитељством предсједника Републике Српске, а Симићева се у свом обраћању у име добитника Светосавског признања у области предшколског васпитања и образовања, истакла да ова награда шаље јасну поруку свијету да је образовање најмоћније оружје које можете употријебити да промијените свијет.

– Република Српска вечерас говори да су јој васпитање и образовање дјеце приоритет. Република Српска вечерас говори да су јој васпитачи важни, величајући наша дјела, рад и залагања током свих ових година које поносно остављамо иза себе и у аманет нашим будућим генерацијама – поручила је Симићева нагласивши да је позив васпитача привилегија и одговорност.

– Привилегија је јер смо изабрани да први након родитељског наручја дјетету пружимо своје. Привилегија јер ћемо бити поред дјетета када направи своје прве кораке, изговори прве ријечи и први који ће његова шврљања претварати у умјетничка дјела, његову игру схватати најозбиљнијим послом и дозволити му да расте како може, жели и хоће. Такође,

повести дијете за руку у свијет одраслих, а не погријешити смјер, велики је задатак. Корак по корак чим ногом крочи у свијет, дијете ће закуцати на наша врата и ако тог трена ми нисмо ту да их отворимо, већ идућег смо нешто пропустили и негдје закаснили. Бити васпитач значи имати велико наручје у које могу сва дјеца стати, али и онај сепаре за двоје у којем се шапће и љуби у образ да престане суза – рекла је Симићева.

Министарка просвјете и културе Жељка Стојичић поручила је да просвјетни радници доприносе јачању васпитне улоге образовног система у Републици Српској, преносећи сопствена знања и искуства на ученике, чиме показују како се најбоље суочити са животним околностима и новим изазовима.

Стојичићева је изразила поштовање и подршку просвјетним радницима у Српској који, како је навела, предано служе овом племенитом позиву.

– Захваљујући њиховој преданости, стручности, те спремности да подстичу дјецу на усвајање нових знања и јачање вриједности као што су заједништво, дружење и учење кроз игру, критичко промишљање, креативност, сарадња – раде у духу онога што им је у насљеђе оставио Свети Сава – рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе додјелом Светосавске награде наглашава важност унапређења положаја просвјетних радника, као и свеукупног система васпитања и образовања у Републици Српској.

Светосавска награда се додјељује заслужним просвјетним радницима и васпитачима у претходној школској години у Републици Српској, а састоји се од Светосавске повеље и новчане награде, те једно од највећих признања о овој области.

Related posts

Бициклом прелазе 219 километара кроз девет градова и општина

admin

Стручном литературом унаприједити предшколско васпитање

admin

МЈЕСЕЧНИ БОРАЧКИ ДОДАТАК ЗА 12.229 КОРИСНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još